Beton vedligeholdelse

Betonoverflader har, ligesom andre naturmaterialer, små særegne karakteristika. Disse kan eksempelvis vise sig som farveforskelle i overfladen, små lufthuller, små ridser fra formen, små tørre pletter og ru hjørner. Variation i luftfugtighed, hvor og hvornår på året råmaterialerne er fremstillet spiller også ind. Alle produkter har på denne måde deres egen unikke karakter. 

Tonton betonprodukter er behandlet med et grundimprægneringsmiddel. Her ud over er overfladen poleret med carnaubavoks, hvilket i nogen grad beskytter mod smuds. Imprægneringsprodukterne der er anvendt forsegler ikke betonen fuldstændig. Dette kræver midler der er giftige, hvilket jeg ikke ønsker at anvende. Man risikerer derfor at betonen suger væske og olie, hvis denne ikke tørres af.

Beton vil ligesom alle andre naturmaterialer, med tiden patinere og evt. ændre farvenuance. Det anbefales at give betonen en gang voks, hvis den ser mat ud og man ønsker at beholde den blanke overflade. Chestnut trævoks 22 klar. Eller lignende carnaubavoksprodukt.

(Chestnut wood wax som jeg bruger kan købes her: www.sminge.dk Denne voks er egentlig beregnet til træprodukter, så den kan altså anvendes til andet end dine betonprodukter)

Vær opmærksom på at beton er yderst følsomt overfor alt syreholdigt (f. eks tonic, frugtsaft, citronsaft og rødvin osv.) Dette skyldes at beton indeholder megen kalk. Kaffekopper og rødvinsglas kan efterlade rander, hvis ikke spildt vin og kaffe tørres op.

Der må ikke anvendes syreholdige rengøringsmidler eller slibes på betonen med sandpapir eller andre slibemidler i forsøg på at fjerne pletter. Dette kan gøre uopretteligt skade på betonoverfladen. Anvend evt. en opvredet klud med sæbespånevand til aftørring. Beton kan ikke vaske i opvaskemaskinen.
  Ønsker du at afprøve et rengøringsmiddel, husk at teste det på et skjult område først.

   Brug bordskåner eller lignende under glas, kopper osv. hvis du ønsker at patina og pletter skal undgås fuldstændigt.

   God fornøjelse med dit Tonton produkt.

   Med venlig hilsen
   Anders Toft